Ενώ φαντάζει μια πολύ απλή διαδικασία η παρασκευή ενός κέικ, ανακαλύπτει κανείς ότι πολλά μπορούν να πάνε στραβά, απ’ το ανακάτεμα των υλικών του έως το ξεφορμάρισμά του. Ενώ πολλές φορές, έχουμε την επιθυμία για κάτι γλυκό, χωρίς επιβαρύνσεις από ζωικά παράγωγα. Γι’ αυτό, λοιπόν, βρήκαμε την πιο νόστιμη κι εύκολη συνταγή ενός σοκολατένιου κέικ, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στα χρόνια του Μεσοπολέμου!
Κατά τη διάρκεια του 1930, που έλαβε χώρα η Μεγάλη Κρίση στην Αμερική, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς υλικά, όπως αυγά, βούτυρο και γάλα, οπότε δημιουργήθηκε το λεγόμενο «Wacky Cake» ή όπως είναι πιο ευρέως γνωστό «Depression Cake». Πάνω στην κλασσική αυτή συνταγή θα πατήσουμε, προσθέτοντας το πιο λαχταριστό ‒εύκολα πια‒ διαθέσιμο συστατικό: σοκολάτα!
Από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:
- 1 Βαθύ μπολ
- 1 Σύρμα χειρός
- 1 φλυτζάνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού
- 1 σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή 1 μεγάλο κουτάλι
- 1 μαχαίρι
- 1 ορθογώνια φόρμα για κέικ (ή οποιουδήποτε σχήματος, χωρίς τρύπα στη μέση!)
- Προαιρετικά, έναν τρίφτη
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε:
- 2,5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
- Μισό φλυτζάνι κακάο
- 2 κοφτές κουταλιές του γλυκού baking powder
- 2 βανίλιες ή 2 κουταλιές του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1/3 φλυτζανιού χυμό από πορτοκάλι (φυσικό ή συσκευασμένο)
- 1 φλυτζάνι νερό
- Μισό φλυτζάνι ηλιέλαιο ή σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα υγείας (ξύσμα ή ολόκληρη)
- Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:
- Αν διαθέτουμε μπάρα κουβερτούρας κι όχι ξύσμα, χρησιμοποιούμε τον τρίφτη για να μετατρέψουμε την σοκολάτα σε φλοίδες και φυλάσσουμε στην άκρη για αργότερα.
- Στο μπολ προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά μας, δηλαδή το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι, το κακάο, τις βανίλιες και το baking powder.
- Με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε, ώσπου να έχουν ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού και το λάδι της επιλογής μας και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός, μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
- Ρίχνουμε λίγο εξτρά αλεύρι στο ξύσμα κουβερτούρας κι ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν όλα τα κομμάτια και να μην κολλήσουν στον πάτο του κέικ κατά το ψήσιμο.
- Στο μείγμα μας ρίχνουμε το αλευρωμένο ξύσμα κουβερτούρας κι ανακατεύουμε απαλά με την σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή το μεγάλο κουτάλι.
- Τοποθετούμε στη φόρμα μας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, έτσι ώστε να καλύπτεται κάθε εσωτερική της πλευρά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, δημιουργώντας όσο πιο πολύ γίνεται λεία την επιφάνειά του
- Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει καλά και ψήνουμε στον αέρα, στους 180°, για 50 λεπτά.
- Στο πέρασμα των 50 λεπτών, βγάζουμε το κέικ με τη φόρμα του και βυθίζουμε στη μέση ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει καθαρό, είμαστε έτοιμοι, ειδάλλως το ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 5-10 λεπτά.
- Πριν το ξεφορμάρουμε, το αφήνουμε εκτός φούρνου για 10 λεπτά, ώστε να μην σπάσει.
- Αφού ξεφορμάρουμε, θα ήταν ιδανικό να το τοποθετήσουμε σε μια σχάρα, ώστε να μην «ιδρώσει», αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Χρειάζεται να διευκρινίσουμε πως το κέικ αυτό στο κέντρο του είναι υγρό, λόγω της σοκολάτας που έχουμε βάλει, χωρίς να σημαίνει ότι είναι άψητο! Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο γλάσο ή άχνη ζάχαρη, ώστε να αναδειχθεί η γεύση του, ωστόσο, ο καθένας μπορεί να προσθέσει ό, τι του αρέσει. Μια μπάλα παγωτό βανίλια θα ήταν ιδανική, για να προσθέσουμε μια δροσερή νότα. Μπορεί να διατηρηθεί εντός κι εκτός ψυγείου, για περίπου 5 ημέρες. Καλή τύχη και καλή απόλαυση!