Ποιο γλυκό θα μπορούσε να ανταγωνιστεί γευστικά στα ίσα το μελομακάρονο; Εννοείται ο κουραμπιές! Ανάμεσα στους οπαδούς των δύο αυτών γλυκών, χρόνια τώρα, καλά κρατεί η κόντρα για το ποιο είναι το καλύτερο και το πιο λατρεμένο. Σίγουρα, και τα δύο είναι εξαίσια κι άκρως γιορτινά! Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες έχουν το ατού να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας άλλων χωρών, όχι μόνο για τα Χριστούγεννα, αλλά και ολόκληρο το ημερολογιακό έτος. Για παράδειγμα, στην Τουρκία θα τους βρούμε ως «kurabiye» όλο τον χρόνο, στo Ηνωμένο Βασίλειο θα τους συναντήσουμε ως «Russian tea cakes» κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ θα τους δούμε στο Μεξικό ως kipplens και μοιράζονται στις τελετές γάμου.
Φυσικά, αν κάνουμε μια ενδελεχή έρευνα, θα δούμε ότι υπάρχουν πανομοιότυπες συνταγές σε πολλές χώρες με διάφορες ονομασίες, αλλά το θέμα μας δεν βρίσκεται σ’ αυτό το πεδίο στην παρούσα φάση. Επομένως, αφήνουμε τα πολλά τα λόγια και προχωράμε στην πράξη. Πρεσβευτές του κουραμπιέ team, μαζευτείτε! Παρακάτω αναγράφεται μια παραδοσιακή συνταγή για τους κουραμπιέδες τους γνήσιους, τους λαχταριστούς, τους μυρωδάτους, που φτιάχνοντάς τους θα μας θυμίσουν τα παιδικά μας χρόνια και τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις μας.
Από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:
- Μίξερ
- 1 μεγάλο μπολ
- 2 κούπες
- Κόσκινο
- Σύρμα χειρός
- Ζυγαριά τροφίμων (προαιρετικά)
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε:
- 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. κονιάκ
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 κούπες αμύγδαλα ωμά ανάλατα
- 1 βανίλια σε σκόνη ή 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- Ανθόνερο (προαιρετικά)
- Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Για το πασπάλισμα:
- 500 γρ. ζάχαρη άχνη
- Ανθόνερο (προαιρετικά)
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:
- Αφήνουμε το βούτυρο να πάρει θερμοκρασία δωματίου, ώστε να χτυπηθεί ευκολότερα στο μίξερ. Για περισσότερη πρακτικότητα, μπορούμε να το κόψουμε και σε κομμάτια.
- Αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σ’ ένα ταψί με στρωμένο αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στους 170° για 8-10 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν. Μόλις κρυώσουν, τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια και τα κρατάμε στην άκρη για αργότερα.
- Στο μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια σε σκόνη και τα αναδεύουμε με το σύρμα χειρός. Κρατάμε το μεγάλο μπολ στην άκρη για την συνέχεια.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά, έως ότου ενσωματωθεί πλήρως και πάρει τη μορφή κρέμας.
- Ενόσω χτυπάμε με το μίξερ, ρίχνουμε τον πρώτο κρόκο αυγού και δίνουμε χρόνο να γίνει ένα με το μείγμα. Το ίδιο κάνουμε και με τον δεύτερο κρόκο αυγού. Έπειτα, προσθέτουμε το κονιάκ και το γαρύφαλλο.
- Ήρθε η ώρα να βάλουμε και τα σπασμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα στο μείγμα μας. Δεν προχωράμε στο επόμενο βήμα μέχρι να αντιληφθούμε ότι έχουν ομογενοποιηθεί όλα μας τα υλικά.
- Σταδιακά και σε δόσεις ρίχνουμε το μείγμα αλευριού που δημιουργήσαμε στην αρχή. Αν στην πορεία δούμε ότι δεν αποδίδει καλά το μίξερ μας, ανεβάζουμε την ταχύτητα. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη η ζύμη όταν θα είναι μαλακή κι εύπλαστη.
- Τώρα πλέον μπορούμε να πλάσουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε, μικρότερους ή μεγαλύτερους, στρογγυλούς ή σε σχήμα φεγγαριού, αρκεί να έχουν όλα το ίδιο περίπου μέγεθος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° για 20-25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν οι άκρες.
- Μόλις βγάλουμε απ’ τον φούρνο τους κουραμπιέδες, αν δεν χρησιμοποιήσουμε ανθόνερο, τους πασπαλίζουμε απευθείας με άχνη ζάχαρη όσο είναι ζεστοί, ώστε να «κολλήσει» πάνω τους η ζάχαρη. Ειδάλλως, περιμένουμε να κρυώσουν, πρώτα ψεκάζουμε με ανθόνερο κι έπειτα πασπαλίζουμε με τη βοήθεια ενός κόσκινου. (Καλό είναι το πασπάλισμα να το κάνουμε στην πιατέλα που θα κρατήσουμε τους κουραμπιέδες, ώστε να μη μείνει χρειαζούμενη ποσότητα άχνης στο ταψί.)
*Pro tip: Βάζουμε στον πάτο της πιατέλας μας την πρώτη στρώση άχνης ζάχαρης, πριν το πασπάλισμα!
Με αυτήν την ποσότητα υλικών, θα μας βγουν πάνω-κάτω 60 κομμάτια, οπότε προετοιμαζόμαστε να ψήσουμε τους κουραμπιέδες μας σε δύο δόσεις. Ενώ με την εκτέλεση αυτής της συνταγής, θα μοσχομυρίσει όλο μας το σπίτι και θα έχουμε ένα τέλειο γλύκισμα να τρώμε με τον καφέ μας, να κερνάμε τους φίλους μας, ως και να τους κάνουμε ένα δώρο στους αγαπημένους μας! Ό, τι και να γίνει, χαμένοι δεν πάνε με τίποτα!
Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link: