Κάνοντας μία αναζήτηση για τα γλυκά των Χριστουγέννων στη γαστρονομία των χωρών εκτός Ελλάδος, θα συναντήσουμε πολύ γρήγορα το Retro Christmas Triffle, το οποίο προέρχεται απ’ την Μεγάλη Βρετανία, παρότι η λέξη Triffle είναι δάνειο απ’ τη γαλλική γλώσσα. Λέγεται πως είναι ένα απ’ τα παλαιότερα γλυκά, το οποίο ξεκίνησε να φτιάχνεται απ’ τον 18ο αιώνα! Ο βασικός στόχος για τη δημιουργία του δεν ήταν η απόλαυση, αλλά το να μην χαραμιστούν τα φαγητά που περίσσευαν απ’ τις προηγούμενες μέρες. Στην εποχή εκείνη φτιαχνόταν πολύ συχνά μέσα στη βδομάδα για να κλείσει ένα νόστιμο γεύμα ή δείπνο των εύπορων οικογενειών, ενώ στη σύγχρονη εποχή δύσκολα θα το δούμε να λείπει απ’ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Μ. Βρετανία και στην Αμερική.
Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει κέικ βανίλια, κρέμα custard, μαρμελάδα, σμέουρα, κονιάκ και σαντιγί, όλα παρασκευασμένα απ’ τα χεράκια μας. Αλλά επειδή στον σύγχρονο κόσμο ο χρόνος μας είναι τρομερά περιορισμένος, ενώ τυχαίνει ενίοτε στην περίοδο των Χριστουγέννων να μας καλούν σε απρόσμενα γιορτινά τραπέζια, παρατίθεται μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή, εμπνευσμένη απ’ την πρωτότυπη.
Από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:
- 1 μεγάλο και βαθύ διαφανές σκεύος
- 2 μεγάλα μπολ
- 1 κούπα
- Σύρμα χειρός
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε:
- 1.400 ml κρύο γάλα
- 6 χοντροκομμένες φέτες κέικ σοκολάτας
- 6 χοντροκομμένες φέτες κέικ βανίλιας ή ανάμεικτο
- 2 συσκευασίες άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση σοκολάτα
- 2 συσκευασίες άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλιας
- 2 γεμάτες κούπες κονιάκ ή λικέρ (μια οικονομικότερη λύση θα μπορούσε να είναι και το γάλα)
- Οτιδήποτε μας αρέσει για το γαρνίρισμα της κορυφής, από φρούτα έως σοκολατάκια.
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:
- Κόβουμε την κάθε φέτα απ’ τα κέικ σε έξι (όσο πιο πολύ γίνεται) ίσα κομμάτια και τα κρατάμε στην άκρη.
- Στο πρώτο μεγάλο μπολ ρίχνουμε 700 ml γάλα και τις δύο συσκευασίες άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση σοκολάτας.
- Στο δεύτερο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα άλλα 700 ml γάλα και τις δύο συσκευασίες άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλιας.
*Χρησιμοποιούμε το προϊόν που είναι στιγμής γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο δε θα χρειαστεί να βράσουμε το γάλα και να προσθέσουμε ζάχαρη, αλλά ούτε να περιμένουμε να παγώσει η κάθε στρώση στο ψυγείο. - Στο βαθύ και διαφανές σκεύος ξεκινάμε να στήνουμε το γλυκό μας, ρίχνοντας τη μισή ποσότητα άνθους αραβοσίτου με σοκολάτα. Πάνω σε αυτήν την στρώση, τοποθετούμε περιμετρικά του σκεύους τα κομματάκια απ’ το κέικ βανίλιας, αφού πρώτα τα βουτήξουμε ένα-ένα στο αλκοόλ ή στο γάλα.
- Θα συνεχίσουμε με τη μισή ποσότητα αραβοσίτου με βανίλια και τοποθετούμε ξανά περιμετρικά τα κομματάκια απ’ το κέικ σοκολάτας, αφού ξανά τα ποτίσουμε στο υγρό της επιλογής μας.
- Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά, με τα υπόλοιπα υλικά που απομένουν.
- Μένει μόνο να στολίσουμε την κορυφή του γλυκού μας, όπου μπορούμε να πασπαλίσουμε κακάο ή άχνη ζάχαρη, να προσθέσουμε σταγόνες ή ξύσμα σοκολάτας, sprinkles, φρέσκα ή κομποστοποιημένα φρούτα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδα ή οτιδήποτε μα οτιδήποτε διαθέτουμε και μπορεί να λειτουργήσει ως ντεκόρ.
Φτιάχνοντας το Retro Christmas Triffle μ’ αυτήν την ποσότητα υλικών, θα έχουμε κοντά στις 10 μερίδες, οπότε αν θέλουμε να φτιάξουμε ποσότητα για λιγότερα άτομα ή δε διαθέτουμε τόσο μεγάλο και βαθύ σκεύος για το στήσιμο του γλυκού, μειώνουμε όλα τα υλικά στη μέση και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα! Η πραγματικότητα είναι πως αποτελεί ένα πολύ βαρύ γλυκό, επομένως καλό είναι να μην υπερβάλουμε στις μερίδες που θα σερβίρουμε. Και μιας που αναφέραμε το σερβίρισμα, όσο και να ψάξει κανείς, δε πρόκειται να βρει στο διαδίκτυο φωτογραφία με σερβιρισμένο Triffle κι ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος όμορφου σερβιρίσματος ή κάποια τεχνική ώστε να μη χαλάσουν τα όμορφα επίπεδα που φτιάξαμε για την συνολική του εξωτερική εικόνα.
Αυτό είναι, λοιπόν, ένα πολύ ευπαρουσίαστο και γευστικό γλυκό για τα τραπέζια των εορτών, χωρίς κόπο, χωρίς χρόνο και χωρίς κούραση! Βέβαια, με βάση αυτήν την συνταγή μπορούμε να υπάρξουμε ιδιαίτερα δημιουργικοί, καθώς όχι μόνο στην γαρνιτούρα του, αλλά και στα βασικά του υλικά μπορούμε να κάνουμε πολλές τροποποιήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές παραλλαγές η κλασσική συνταγή, χρησιμοποιώντας παντεσπάνι ή μπισκότα σαβαριάρ αντί του κέικ, καραμέλα αντί της σοκολάτας και πολλές πολλές άλλες ιδέες που προσαρμόζονται στα γούστα του καθενός. Μάλλον αξίζει μια προσπάθεια να την φτιάξουμε ή έστω να μείνει στο πίσω μέρος του μυαλού μας ως λύση ανάγκης!
Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link:
https://vm.tiktok.com/ZGd6CSFPq/