Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δίπλες: Η πιο αντιπροσωπευτική χριστουγεννιάτικη συνταγή των νησιών μας

Δίπλες: Η πιο αντιπροσωπευτική χριστουγεννιάτικη συνταγή των νησιών μας

Η συζήτηση για τις δίπλες, ως ένα απ’ τα χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά της ελληνικής κουζίνας, θα μπορούσε να είναι μακρά: κάποιοι δεν τις ξέρουν καθόλου, κάποιοι τις έχουν δει ή τις έχουν δοκιμάσει και δε θυμούνται την ονομασία τους, κάποιοι δεν τρελαίνονται κιόλας, ενώ κάποιοι άλλοι τις λατρεύουν και δεν μπορούν να περάσουν Χριστούγεννα χωρίς αυτές. Τραγανές, σιροπιασμένες, πασπαλισμένες με ξηρούς καρπούς, κανέλα κι αρκετή μαγεία. Αυτό είναι οι δίπλες. Είναι επιβεβαιωμένα μια συνταγή που προέρχεται απ’ τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς θα βρούμε μία κάπως διαφορετική αλλά ταυτοχρόνως και ίδια συνταγή από Πάρο, Κρήτη, Σίφνο, Άνδρο κι άλλα νησιά μας. Ενώ, σήμερα έχουμε και την επιλογή συνταγής για vegan!

Επίσης, μπορεί να τις συναντήσουμε με το όνομα «ξεροτήγανα» ή «αυγοκαλάμαρα», ανάλογα με την περιοχή προέλευσής τους, τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς και το τελικό σχήμα μορφής που δίνεται. Όπως και να αποκαλέσουμε αυτό το γλυκό κι όποια συνταγή κι αν εκτελέσουμε, η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια σχετική δυσκολία, αν τη δοκιμάζει κανείς για πρώτη φορά. Παρακάτω καταγράφεται μια συνταγή για δίπλες, κλασσική κι όσο πιο απλή είναι δυνατό. Ως σιροπιαστό γλυκό, λαμβάνουμε υπόψιν ότι πρέπει να ετοιμάσουμε δύο παρασκευές: σιρόπι και ζύμη.

Για το σιρόπι, από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:

  • 1 κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους
  • 2 μεγάλα δοχεία
  • 1 μεγάλο κουτάλι
  • 1 ζυγαριά τροφίμων (προαιρετικά)

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε: 

  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 800 γρ. νερό
  • 50 γρ. μέλι
  • 2 ξύλα κανέλας σε στικ
  • Μερικές πλατιές φλούδες από περίπου μισό πορτοκάλι ή λεμόνι

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας μας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες του φρούτου και τα ξύλα κανέλλας. Δε θα χρειαστεί να τα ανακατέψουμε.
  • Περιμένουμε και παρακολουθούμε το μείγμα έως ότου πάρει βράση και αρχίζουν να δημιουργούνται φυσαλίδες στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Σ’ αυτό το στάδιο, σβήνουμε την εστία και μεταφέρουμε το σιρόπι, ώστε να μην βρίσκεται στην καυτή επιφάνεια.
  • Ρίχνουμε κατευθείαν το μέλι κι αναμειγνύουμε μέχρι να δούμε ένα ενιαίο χρυσαφί χρώμα.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, και προχωράμε στην προετοιμασία της υπόλοιπης συνταγής.

Για τη ζύμη, από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:

  • Μίξερ
  • Πλάστη, κατά προτίμηση μεγάλου μεγέθους
  • 1 βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα
  • 1 κούπα
  • 1 ρόδα κοπής ζύμης ή 1μαχαίρι
  • 1 κουτάλα τρυπητή ή αράχνη (εναλλακτικά, 2 επιπλέον πιρούνια για το σιρόπιασμα)
  • 1 κουτάλι σούπας
  • 1 κουταλάκι γλυκού

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε:

  • 500 γρ. σπορέλαιο
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις +λίγο περισσότερο για το πλάσιμο
  • 4 αυγά, ιδανικότερα μεσαίου μεγέθους
  • 1 κούπα καρύδια σπασμένα
  • 2 κ. σ. νερό (εάν χρειαστεί)
  • 1 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ. σ. μέλι
  • 1 κ. γλ. στη μύτη αλάτι
  • Διαφανής μεμβράνη
  • Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  • Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μεταξύ τους σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
  • Αν η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή ή μένουν κομματάκια που διαχωρίζονται απ’ το μείγμα, ρίχνουμε μία έως δύο κουταλιές τις σούπας νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ.
  • Πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας την ζύμη και της δίνουμε ένα σχετικά μακρουλό σχήμα, ώστε να την χωρίσουμε στα τρία.
  • Τυλίγουμε με την μεμβράνη κάθε κομμάτι της ζύμης ξεχωριστά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Στην πάροδο μίας ώρας βγάζουμε τα κομμάτια ζύμης απ’ το ψυγείο, ώστε να τα ανοίξουμε ξεχωριστά.
  • Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και, με τη βοήθεια του πλάστη, αρχίζουμε να ανοίγουμε την ζύμη, ώστε να γίνει επίπεδη, ίση και όσο είναι εφικτό λεπτή. Όσο πιο λεπτή γίνει η ζύμη, τόσο πιο πολλά κομμάτια θα βγουν και, φυσικά, θα είναι πιο γρήγορο το τηγάνισμα.
  • Με τη ρόδα κοπής ή το μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη που ανοίξαμε σε κατακόρυφες λωρίδες, ίσες μεταξύ τους.
  • Τυλίγουμε κυλινδρικά προς τα μέσα την άκρη της κάθε λωρίδας ζύμης ξεχωριστά, με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να δημιουργούνται κενά και να μη δημιουργήσουμε ένα σφιχτό κλείσιμο.
    *Θα είναι βοηθητικό να τυλίξουμε μαζί με τις λωρίδες, κομμένα κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Επαναλαμβάνουμε τα τρία προαναφερθέντα βήματα έως ότου τελειώσει η ζύμη μας.
  • Στη συνέχεια, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στον πάγκο της κουζίνας, κοντά στην εστία.
  • Βάζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα στην εστία, ρυθμισμένη σε δυνατή φωτιά, και ρίχνουμε όλο το σπορέλαιο. Όταν θα είναι πια ζεστό, μπορούμε να ξεκινήσουμε το τηγάνισμα.
    *Μπορούμε να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο το λάδι, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα μέσα. Όταν αρχίζουν να σχηματίζονται φυσαλίδες γύρω απ’ την οδοντογλυφίδα, σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε!
  • Ρίχνουμε στο καυτό λάδι τα ρολάκια ζύμης που φτιάξαμε, ανά δύο ή ανά τρία, και τα κρατάμε μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αν δούμε ότι μερικά σημεία τους εξέχουν απ’ την επιφάνεια του λαδιού, τα σπρώχνουμε λίγο προς τα κάτω με τα πιρούνια μας.
  • Αφαιρούμε απ’ το λάδι με τα πιρούνια και τοποθετούμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί, ώστε να φύγουν τα περιττά λάδια. Δεν αφήνουμε πολλή ώρα να μεσολαβήσει, ώστε να μη χάσουν τη θερμοκρασία τους, κι έπειτα τα βουτάμε στο σιρόπι που πλέον έχει κρυώσει. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο μας ρολάκι.
  • Στήνουμε τις δίπλες μας σε μια όμορφη πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το μέλι, την σκόνη κανέλας και, φυσικά, τα σπασμένα καρύδια.

Σε αντίθεση με άλλες συνταγές, επειδή η συγκεκριμένη περιλαμβάνει τηγάνισμα, δεν ξεχνάμε να αφήσουμε ανοιχτή μια πηγή καθαρού αέρα ή έστω να κλείσουμε την πόρτα της κουζίνας, διότι δε θα μοσχομυρίσει το σπίτι μας· θα έχουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Στην τελική, όμως, αξίζει να διαθέσουμε τον χρόνο και τον κόπο για να φτιάξουμε στο σπίτι μας αυτό το χριστουγεννιάτικο γλυκό ή θα ήταν καλύτερο να πάμε να το αγοράσουμε και να τελειώνουμε; Βάζω τα δεδομένα στη ζυγαριά, το σκέφτομαι ώρα τώρα και καταλήγω στο ότι αξίζει να τις φτιάξουμε. Δεν είμαι κι απόλυτα σίγουρη, όμως. Πείτε γνωμούλα!

Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link:

https://vm.tiktok.com/ZGd67tUuW/

Δείξε ΣχόλιαΚλείσε Σχόλια

Leave a comment