Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gingerbread Men Cookies: Η απλούστερη συνταγή που μπορείς να βρεις

Gingerbread Men Cookies: Η απλούστερη συνταγή που μπορείς να βρεις

Τα Gingerbread Men Cookies είναι ένα απ’ τα χαρακτηριστικότερα σύμβολα των Χριστουγεννιάτικων εορτών, μαζί με το στολισμένο δέντρο, τον Άγιο Βασίλη και τις χιονονιφάδες. Στη χώρα μας, συνήθως θα τα δούμε ως διακοσμητικά, ή ως λούτρινα αρκουδάκια, ή κι ως pattern σε λευκά είδη. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δεδομένο ότι θα τα βρούμε στη φυσική τους μορφή στα ζαχαροπλαστεία, σε μια υπερμεγέθη έκδοση ως επί το πλείστον. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί και μόδα πλέον!

Το ενδιαφέρον μ’ αυτά τα μπισκότα είναι ότι φτιάχτηκαν και σερβιρίστηκαν για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, προς τιμή των σημαντικών καλεσμένων της, τους οποίους αποτύπωναν κατά κάποιον τρόπο. Έτσι, απ’ τον 16ο αιώνα κι ύστερα άρχισαν όλο και περισσότερο να παρασκευάζουν αυτά τα μπισκότα, δίνοντάς τους τη μορφή αυτού του μικρού ανθρώπου με τα επίσημά του ρούχα. Μέχρι σήμερα, η παράδοση καλά κρατεί στην Αγγλία, αλλά και στην Αμερική κατά βάση.

Αν, λοιπόν, θέλουμε κι εμείς να τιμήσουμε αυτήν την παράδοση και να υποκύψουμε στη συγκεκριμένη «αμερικανιά», παρακάτω βρίσκεται η πιο απλή και γρήγορη συνταγή που μπορούμε να βρούμε, όσο πιο κοντά γίνεται στην αυθεντική.

Από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:

  • 1 κούπα
  • 1 μικρή κατσαρόλα
  • 1 μεσαίο μπολ
  • 1 κουτάλι σούπας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κόσκινο ή σίτα
  • Σύρμα χειρός
  • Πλάστη
  • Κουπ πατ με σχήματα (προαιρετικά)
  • Σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • Ζυγαριά τροφίμων (προαιρετικά)

Τα υλικά που χρησιμοποιήσουμε:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για το πλάσιμο
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 75 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 60 γρ. μελάσα
  • 40 γρ. νερό
  • 2 κ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ. γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ. γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ. γλ. στη μύτη μόνο αλάτι
  • Διαφανής μεμβράνη

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους ή πλακίτσες.
  • Μέσα σε μια κούπα ρίχνουμε τη μελάσα και το νερό και ανακατέβουμε πολύ καλά μ’ ένα κουτάλι, ώστε να διαλυθεί εντελώς η μελάσα και να έχουμε ένα μείγμα σαν σιρόπι.
  • Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κομμένο βούτυρο, με την αραιωμένη μελάσα και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε στην εστία της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα μ’ ένα κουτάλι και μόλις όλα τα υλικά μαζί αποτελέσουν ένα ενιαίο υγρό μείγμα, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και αφήνουμε σε μια άλλη επιφάνεια, μέχρι να κρυώσει.
  • Ύστερα, στο μπολ θα τοποθετήσουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα μαγειρικής και το αλάτι.
  • Με το σύρμα χειρός, αναδεύουμε πολύ καλά τα στερεά υλικά μας.
  • Αφού έχει κρυώσει το μείγμα στην κατσαρόλα, το ρίχνουμε τα στερεά υλικά και αναμειγνύουμε απαλά με το κουτάλι, ώσπου να γίνει ένα ζυμάρι.
  • Ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας.
  • Στρώνουμε μεμβράνη στον πάγκο της κουζίνας μας και τοποθετούμε επάνω τη ζύμη, ώστε να την τυλίξουμε.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνουμε για μισή ώρα.
  • Προχωράμε στο πλάσιμο, πασπαλίζοντας λίγο αλεύρι στην πάγκο μας, όπου θα τοποθετήσουμε τη ζύμη απ’ το ψυγείο και θα την ανοίξουμε με τον πλάστη.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη μας με τρόπο που να είναι ίση κι επίπεδη σε ύψος σε κάθε πλευρά της.
  • Πιέζουμε τα κουπ πατ στη ζύμη που ανοίξαμε. Αφαιρούμε τη ζύμη γύρω απ’ τα κουπ πατ όσο καλύτερα γίνεται. Στη συνέχεια, κουνώντας ελαφρά το καθένα, τα αφαιρούμε και, τέλος, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μεταφέρουμε τα μπισκότα μας σ’ ένα ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
  • Ψήνουμε τα gingerbread men cookies μας σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 190°, για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος που τους δώσαμε στο πλάσιμο.
  • Αφού βγάλουμε απ’ τον φούρνο τα μπισκότα μας, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και φτάνουμε στο τελευταίο και πιο διασκεδαστικό στάδιο: τον στολισμό! Μπορούμε να τα στολίσουμε όπως θέλουμε και με ό, τι μας αρέσει, αλλά αν θέλουμε να έχουμε οπτικά το ίδιο αποτέλεσμα με τα κοινά gingerbread men cookies, προτείνεται η παρακάτω διαδικασία:
    Δημιουργούμε ένα λευκό γλάσο ζάχαρης, τοποθετώντας σ’ ένα μπολ 1 μικρή κούπα άχνη ζάχαρη, 1 κ. σ. χυμό λεμονιού και 1 βανίλια/ 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτουμε 1,5 κ. σ. νερό, μέχρι να δούμε ένα σχετικά στερεό γλάσο. Βάζουμε το γλάσο σ’ ένα κορνέ με λεπτή στρογγυλή μύτη. Ακολουθώντας το σχήμα του μπισκότου, στολίζουμε περιμετρικά τις άκρες του και πριν ακόμη στεγνώσει το γλάσο, αν θέλουμε, τοποθετούμε καραμελάκια ή οποιοδήποτε άλλο topping. 

Tips!

*Γενικά, πρόκειται για μια δύσκολα διαχειρίσιμη ζύμη, επομένως, είναι σημαντικό κάθε φορά που την ανοίγουμε στον πάγκο μας να βάζουμε αρκετό αλεύρι.

*Για να μη χαλάσουν τα σχήματα κατά την αφαίρεση των κουπ πατ, μπορούμε να τα «βουτάμε» σε λίγο αλεύρι κι έπειτα να τα τοποθετούμε πάνω στη ζύμη.

*Αν χαθεί το σχήμα των μπισκότων μας κατά το ψήσιμό τους, θα είναι εύκολο να το επαναφέρουμε, πιέζοντας το αντίστοιχο κουπ πατ πάνω στο κάθε μπισκότο, όσο ακόμη είναι ζεστό.

Μ’ αυτήν την ποσότητα υλικών, θα βγουν περίπου 30-40 μπισκότα, όποτε αν θέλουμε περισσότερα ή λιγότερα, διπλασιάζουμε ή μειώνουμε στα μισά τα υλικά μας. Η πρωτότυπη συνταγή είναι αρκετά ζόρικη, καθώς απαιτεί χρόνο, προσπάθεια κι υπομονή.  Με την συγκεκριμένη, ωστόσο, μειώνουμε τον χρόνο και το ζόρι κατά πολύ. Αξίζει να τα διαθέσουμε; Αξίζει, η ιδιαίτερη και συνάμα καταπληκτική γεύση τους θα μας αποζημιώσει!

Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link:

https://vm.tiktok.com/ZGdMdC2Bx/

 

 

Δείξε ΣχόλιαΚλείσε Σχόλια

Leave a comment