Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Old Danish Christmas Kringle: Το εντυπωσιακότερο γλυκό απ’ τη Δανία σε σοκολατένια εκδοχή

Old Danish Christmas Kringle: Το εντυπωσιακότερο γλυκό απ’ τη Δανία σε σοκολατένια εκδοχή

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι γεμάτη από φωτάκια, χρυσόσκονη, παραδόσεις, τραγούδια, μυρωδιές, νοστιμιές και -μ’ όλα αυτά μαζί- τελικά, πολλά χαμόγελα! Λέγοντας ότι χαίρεται όλη η πλάση, σχεδόν κυριολεκτούμε, αφού τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με διάφορα εθιμοτυπικά, σε πολλές χώρες κοντά και μακριά απ’ την δική μας. Μία απ’ αυτές τις χώρες είναι η Δανία, τα έθιμα της οποίας μας χαρίζουν μια εξαιρετική γλυκιά συνταγή για το τραπέζι μας. Το γλυκό αυτό αντιπροσωπεύει ένα απ’ τα καθοριστικότερα χαρακτηριστικά της δανικής κουλτούρας, ονομαζόμενο «hygge» που σηματοδοτεί μια ποιότητα άνεσης που θα φέρει με τη σειρά της ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Το αυθεντικό Old Danish Christmas Kringle παρασκευάζεται παραδοσιακά με γέμιση καρυδιού και αμυγδαλόπαστας, ενώ για τον στολισμό του περιχύνεται πάνω του ένα μυρωδάτο ρευστό γλάσο βανίλιας. Αν κι ήδη ακούγεται πολύ καλή αυτή η σκανδιναβική συνταγή, εμείς θα της δώσουμε μια άλλη νότα με την σοκολάτα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε προετοιμασία την προηγούμενη μέρα απ’ αυτήν που θα σερβίρουμε το γλυκό, καθώς χρειάζεται να ξεκουραστεί το ζυμάρι όλο το βράδυ. Πάμε να δούμε την συνταγή, λοιπόν!

Από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:

  • Πολυκόπτη Multi
  • Πλάστη
  • Σύρμα χειρός
  • 1 μεγάλο βαθύ μπολ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού
  • 1 μαρίζ ή κουτάλι της σούπας
  • 1 κούπα

Τα υλικά που χρησιμοποιήσουμε:

  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις +λίγο ακόμη για το πλάσιμο
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 200 γρ. άλειμμα πραλίνα φουντουκιού
  • 115 γρ. βούτυρο +ελάχιστο ακόμη για το λιώσιμο της κουβερτούρας
  • 65 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 60 γρ. ζεστό νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • 3 αυγά
  • 2 κουβερτούρες γάλακτος
  • 1 μικρή χούφτα καρύδια σπασμένα
  • 1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ. γλ. στη μύτη αλάτι
  • Διαφανής μεμβράνη
  • Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  • Όσα απ’ τα υλικά μας είναι τακτοποιημένα στο ψυγείο, τα αφαιρούμε ώστε να βρίσκονται όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στο μεγάλο βαθύ μπολ τοποθετούμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό. Τα αναδεύουμε καλά με το σύρμα χειρός και αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να δραστηριοποιηθεί η μαγιά.
  • Στο μεταξύ, τοποθετούμε στον κάδο του πολυκόπτη το αλεύρι με το αλάτι, ενώ στη συνέχεια κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια κι ύστερα το τοποθετούμε με τα υπόλοιπα. Χτυπάμε μέχρι να αποτελέσουν ένα ομοιόμορφο μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Επιστρέφουμε στο μπολ με τη μαγιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το εβαπορέ γάλα και μόνο τους κρόκους από τα αυγά. Ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα χειρός πολύ καλά.
    *Φυλάσσουμε τα ασπράδια των αυγών σε μια κούπα, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο.
  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα που έχουμε, ρίχνοντας τα αλεύρι μέσα στο μπολ και τα ανακατεύουμε με τη μαρίζ.
  • Χωρίς να βγάλουμε τη ζύμη απ’ το μπολ, την πλάθουμε για λίγο με τα χέρια μας, μέχρι να μη βλέπουμε κόμπους από αλεύρι.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με τη μεμβράνη, με τρόπο που να ακουμπάει πάνω της σε όλη της την επιφάνεια, και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κοιμηθεί γλυκά όλο το βράδυ!
  • Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας, την τοποθετούμε επάνω και ξεκινάμε να την πλάθουμε ρίχνοντας σταδιακά αλεύρι, μέχρι να μην κολλάει στον πάγκο.
    *Δεν το παρακάνουμε με το αλεύρι, αντ’ αυτού λέμε στη ζύμη μας πόσο όμορφη είναι και της συμπεριφερόμαστε με υπομονή κι αγάπη, ώστε να μη γίνει πολύ σκληρή.
  • Όταν η ζύμη μας είναι αρκετά αλευρωμένη, ξεκινάμε να την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω στον πάγκο μας, προσέχοντας να είναι ίση σε κάθε επίπεδο και, φυσικά, να μην τρυπήσει.
  • Διπλώνουμε τη δεξιά κι αριστερή πλευρά της ζύμης, σκεπάζοντας το κέντρο της και χρησιμοποιούμε για τελευταία φορά τον πλάστη.
  • Βάζουμε το άλειμμα πραλίνας φουντουκιού στο κέντρο της ανοιγμένης ζύμης, απλώνοντας ως τις άκρες της.
  • Κόβουμε σε μικρά κομματάκια μισή κουβερτούρα γάλακτος και την απλώνουμε πάνω στην πραλίνα.
  • Τέλος, επίσης πάνω στην πραλίνα ρίχνουμε και το σπασμένο καρύδι, κρατώντας μια μικρή ποσότητα και για το γαρνίρισμα.
  • Για να κλείσουμε τη ζύμη με τη γέμιση, αραιώνουμε με ελάχιστο νερό τα ασπράδια αυγών που κρατήσαμε στην κούπα. Πρώτα σκεπάζουμε απ’ την αριστερή πλευρά κι αλείφουμε με το αραιωμένο ασπράδι, πριν σκεπάσουμε κι από την δεξιά πλευρά. Κλείνουμε τις δύο άκρες της ζύμης, δίνοντας τη μορφή ενός κρίκου.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης μας με το ασπράδι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 190°, για 20-25 λεπτά.
  • Μόλις βγάλουμε απ’ τον φούρνο το kringle μας, το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το στολίσουμε.
  • Λιώνουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα που έχουμε μαζί με ελάχιστο βούτυρο και την περιχύνουμε πάνω στο φρεσκοψημένο μας γλυκό. Πριν κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα, ρίχνουμε και τα σπασμένα καρύδια που φυλάξαμε, ώστε να κολλήσουν.

Με την εκτέλεση αυτής της δανικής συνταγής, θα έχουμε μείνει μ’ ένα πολύ ωραίο και μεγάλο γλυκό «στεφάνι» που βγάζει πάνω από 10 κομμάτια! Να εκτελεστεί η συνταγή με τα μισά υλικά, για να μειωθεί η ποσότητα, σίγουρα δεν προτείνεται. Αφενός, γιατί δεν προβλέπεται να υπάρξει περίσσευμα, κι αφετέρου, γιατί και να υπάρξει περίσσευμα, θα μπορούσε να καταναλωθεί σε οποιαδήποτε συνθήκη, ως πρωϊνό, ως επιδόρπιο στο επόμενο γεύμα μας, ως συνοδευτικό του καφέ ή οτιδήποτε άλλο. Έστω μια φορά στη ζωή μας όλοι πρέπει να φτιάξουμε αυτό το γλυκό, κι άπαξ και το δοκιμάσουμε, θα θέλουμε να το έχουμε κάθε χρόνο!

Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link:

https://vm.tiktok.com/ZGdM2pGUQ/

Δείξε ΣχόλιαΚλείσε Σχόλια

Leave a comment