Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μεθυσμένα με λουκούμι: Μια χριστουγεννιάτικη συνταγή σαφώς αναβαθμισμένη

Μεθυσμένα με λουκούμι: Μια χριστουγεννιάτικη συνταγή σαφώς αναβαθμισμένη

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων, πέραν της χαράς και της λαμπρότητας, χαρακτηρίζεται κι από μία σχετική αναστάτωση σ’ όλα τα σπίτια· σε άλλα περισσότερο, σε άλλα λιγότερο. Όλοι τρέχουμε να προλάβουμε να πάρουμε τα δώρα, να κάνουμε ψώνια, να ετοιμαστούμε για τα μεγάλα τραπέζια των ημερών και να διατηρήσουμε το αναλλοίωτο το πνεύμα των γιορτών! Αυτές τις μέρες φτιάχνουμε πολλά φαγητά και γλυκά, ακολουθώντας μια πεπατημένη. Ενίοτε θέλουμε το κάτι διαφορετικό ή κάτι πιο απλό για να συμπληρώσουμε το ήδη πλούσιο τραπέζι μας.

Μια πολύ καλή επιλογή είναι τα λεγόμενα μεθυσμένα, τα οποία είναι αρεστά από όλες τις ηλικίες και μπορούμε να είμαστε αρκετά ευέλικτοι με τη γέμισή τους, χρησιμοποιώντας ως γέμιση οποιαδήποτε γεύση μαρμελάδας θέλουμε. Αν θέλουμε, όμως, να κάνουμε τη διαφορά και να απογειώσουμε την γεύση, μπορούμε να τα φτιάξουμε με λουκούμι, ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή. Δεδομένου ότι πρόκειται για σιροπιαστό γλυκό, έχουμε δύο ξεχωριστές παρασκευές και ξεκινάμε, φυσικά, απ’ το σιρόπι.

Για το σιρόπι, από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:

  • 1 κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους
  • 1 κουτάλι της σούπας
  • 1 ζυγαριά τροφίμων (προαιρετικά)

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε: 

  • 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 330 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας σε στικ
  • Φλούδες από 1 ολόκληρο πορτοκάλι

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και προσθέτουμε μέσα όλα τα υλικά μαζί.
  • Περιμένουμε έως ότου να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσουν να δημιουργούνται φυσαλίδες.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ την καυτή επιφάνεια και την τοποθετούμε σε ένα άλλο σημείο, χωρίς θερμότητα.
  • Ανακατεύουμε για λίγο με το κουτάλι κι αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσει τελείως.

Για τη ζύμη, από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:

  • 1 μεγάλο μπολ
  • Σύρμα χειρός
  • Ταψί
  • Τρυπητή κουτάλα τύπου αράχνη ή 2 πιρούνια για το σιρόπιασμα

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε: 

  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230 ml μπύρα
  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 200 γρ. λουκούμια
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κάψουλες βανίλιας σε σκόνη ή 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ινδοκάρυδο, σε ποσότητα της αρεσκείας μας, για το πασπάλισμα
  • Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε: 

  • Κόβουμε το κάθε λουκούμι στα δύο ή στα τέσσερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα κρατάμε στην άκρη για αργότερα.
  • Στο μεγάλο μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το λάδι, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
  • Με το σύρμα χειρός, ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σταδιακά και σε δόσεις προσθέτουμε το αλεύρι όσο ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Μόλις το μείγμα γίνει αρκετά σφιχτό και δυσκολευόμαστε να κουνήσουμε το σύρμα, συνεχίζουμε το πλάσιμο με τα χέρια μας, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να αποτελέσει μια ζύμη.
  • Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το ταψί μας, βάζοντας αντικολλητικό χαρτί.
  • Ξεκινάμε να αποσπάμε μικρά κομμάτια απ’ την ζύμη και πλάθουμε μικρά μπαλάκια.
  • Πιέζουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης στο κέντρο του, ώστε να ανοίξει και να τοποθετήσουμε μέσα το κομμάτι του λουκουμιού.
  • Κλείνουμε το ζυμαράκι με το λουκούμι τραβώντας τις άκρες προς το κέντρο και τα τοποθετούμε κατευθείαν στο ταψί, πιέζοντας απαλά την κορυφή τους.
  • Επαναλαμβάνουμε τα τρία προαναφερθέντα βήματα μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°, από 30 έως 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τους έχουμε δώσει.
    *Βεβαιωνόμαστε ότι το σιρόπι έχει κρυώσει!
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο της κουζίνας μας και μόλις ξεφουρνίσουμε τα γλυκά μας, τα βάζουμε ανά τριάδες ή τετράδες στο σιρόπι, όπου τα αφήνουμε για περίπου 5 δευτερόλεπτα.
  • Με τη βοήθεια της τρυπητής κουτάλας ή 2 πιρουνιών, τα αφαιρούμε απ’ το σιρόπι και τα τοποθετούμε στο αντικολλητικό χαρτί, στον πάγκο της κουζίνας.
  • Τέλος, πασπαλίζουμε τα σιροπιασμένα μεθυσμένα με το ινδοκάρυδο στην ποσότητα της αρεσκείας μας και είναι πανέτοιμα για σερβίρισμα.

Είναι μια πάρα πολύ απλή κι εύκολη συνταγή, στην οποία μπορούμε να ανατρέξουμε και σε μια στιγμή ανάγκης, που δεν έχουμε πολύ διαθέσιμο χρόνο ή δεν έχουμε προνοήσει να υπάρχει κάτι γλυκό για το τέλειο «σβήσιμο» του γιορτινού τραπεζιού μας. Πέραν αυτού, είναι ένα γλυκό με τελείως διαφορετικές γεύσεις απ’ τα συνήθη χριστουγεννιάτικα γλυκά, οπότε μπορεί να λειτουργήσει και σαν ένα ευχάριστο διάλειμμα. Ενώ, παράλληλα, θα έχουμε ένα γευστικότατο vegan γλυκό, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί και πολύ πριν την ημέρα των Χριστουγέννων, που κάποιοι άνθρωποι νηστεύουν. Όπως και να ‘χει, η εκτέλεση αυτής της συνταγής είναι από κάθε άποψη win-win!

Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link:

https://vm.tiktok.com/ZGdM48TCL/

 

Δείξε ΣχόλιαΚλείσε Σχόλια

Leave a comment