Σκεπτόμενοι την χειμερινή περίοδο και τις γιορτές των Χριστουγέννων, πέραν των εικόνων και των αναμνήσεων που επισκέπτονται το μυαλό μας, έρχονται και στη μύτη μας οι πιο χαρακτηριστικές μυρωδιές όλων αυτών των ωραίων ευωδιαστών γλυκών! Το μήλο με την ζάχαρη και την κανέλα είναι ένας απ’ τους κλασσικότερους συνδυασμούς που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τον χειμώνα και τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό θα το συναντήσουμε στην κουζίνα πολλών χωρών, συνήθως με τη μορφή τάρτας ή πίτας.
Μία χώρα που τιμά ιδιαίτερα αυτόν τον συνδυασμό γεύσεων και οσμών είναι το Λουξεμβούργου, μ’ ένα απ’ τα δημοφιλέστερα γλυκά τoυ, το Äppelklatzen, το οποίο παρασκευάζεται και καταναλώνεται σωρηδόν κατά τη διάρκεια των γιορτών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εμφανίσιμη μηλόπιτα, που θα συναντήσουμε με διάφορους τρόπους φτιαγμένη κι είναι ένα απ’ τα αντιπροσωπευτικότερα πιάτα της γαστρονομίας του Λουξεμβούργου, αφού «παντρεύει» τα στοιχεία και της γερμανικής και της γαλλικής κουλτούρας που κυριαρχούν, λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Παρότι θα βρούμε διάφορες συνταγές προερχόμενες από διαφορετικές περιοχές του Λουξεμβούργου, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά στα υλικά που χρησιμοποιούνται, παρακάτω θα βρούμε μία απ’ τις πιο εύκολες.
Από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:
- Μίξερ
- Σύρμα χειρός
- 2 κούπες ίδιου μεγέθους
- 2 μεγάλα μπολ
- 1 μικρό μπολ
- 1 πιάτο
- 1 μεγάλο κουτάλι
- 1 μικρό κουτάλι
- 1 μαχαίρι
- 1 κόσκινο
- 1 στρογγυλό ταψί 8 ιντσών (ΧΩΡΙΣ αποσπώμενο πάτο)
- Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε:
- 113 γρ. βούτυρο αλατισμένο ή μαργαρίνη
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 μήλα
- 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1,5 κούπα γάλα
- 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά
- 1 κ. σ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 4 κ. σ. ζεστό νερό
- 3 κ. σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ. σ. κανέλα σε σκόνη
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:
- Στο μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, μόνο 2 κ. σ. απ’ την κρυσταλλική ζάχαρη κι ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Κρατάμε το μπολ δίπλα μας.
- Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και ξεκινάμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Ρίχνουμε σταδιακά και σε δόσεις το μείγμα με το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε το χτύπημα. Αν χωλαίνει η διαδικασία, ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα.
- Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ενόσω χτυπάμε, ρίχνουμε με πολύ αργό ρυθμό τη μισή κούπα γάλα. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα γίνει σφιχτή και δε θα κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
*Αν μας πέσει περισσότερο γάλα, απ’ όσο χρειάζεται, μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγο εξτρά αλεύρι. - Στο στρογγυλό ταψί στρώνουμε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη μας.
- Στρώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται, ώστε να είναι ίση η ποσότητα σε κάθε πλευρά, και την αφήνουμε στην άκρη.
- Πλένουμε καλά τα μήλα, βγάζουμε τη φλούδα, το κοτσάνι και τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε 4 τμήματα το καθένα, τοποθετώντας τα όλα μαζί σ’ ένα πιάτο. Έπειτα, κόβουμε κάθε τμήμα του μήλου ξεχωριστά σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε.
- Τοποθετούμε περιμετρικά τις φέτες μήλου στη ζύμη, πιέζοντάς τις ελαφρά προς τα κάτω, ώστε να μην είναι στην επιφάνεια.
- Όταν θα έχουν μπει όλες οι φέτες μήλου, στο δεύτερο μεγάλο μας μπολ ρίχνουμε τα αυγά, την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη και την υπόλοιπη κούπα γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός, μέχρι να φαίνονται όλα τα υλικά σαν ένα, και, τέλος, ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο στρογγυλό ταψί.
*Αν βάλουμε ταψί με αποσπώμενο πάτο, θα αρχίσει να τρέχει αυτό το υγρό μείγμα! Πώς το σώζουμε; Μπορούμε να βάλουμε άλλο ένα ταψί από κάτω, αλλά θα χάσει λίγο απ’ την γλυκύτητά της η πίτα μας. - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.
- Δίνουμε πέντε λεπτά χρόνο στην ψημένη πλέον μηλόπιτα, ώστε να μην είναι καυτή.
- Στο μικρό μπολ βάζουμε το ζεστό νερό και την μαρμελάδα βερίκοκο. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι, ώσπου η μορφή τους να θυμίζει σιρόπι.
- Ρίχνουμε με το κουτάλι κι όχι όλο μαζί το ψευτο-σιρόπι, δίνοντας περισσότερη έμφαση στις φέτες του μήλου.
- Μπορούμε να ξεφορμάρουμε τη μηλόπιτα σε μια όμορφη πιατέλα ή να την αφήσουμε στο ταψί που την ψήσαμε.
- Με τη βοήθεια του κόσκινου, πασπαλίζουμε την άχνη ζάχαρη και την κανέλα.
Φτιάχνοντας αυτήν τη συνταγή, ταξιδεύουμε νοητά και γαστρονομικά στο Λουξεμβούργο· τι άλλο θέλουμε;! Η διαφορά της μηλόπιτας Äppelklatzen δεν είναι μόνο στην ιδιαίτερη γεύση της, αλλά και στην υφή της, καθώς είναι αρκετά υγρή και τραγανή ταυτόχρονα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δημοτικότητά της στην πατρίδα της, αφού είναι τόσο must, όσο είναι και τα μελομακάρονα στη χώρα μας. Κάτι θα ξέρουν τόσοι Λουξεμβουργιανοί!
Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link: