Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χιονούλες: Μια πανεύκολη χριστουγεννιάτικη συνταγή για τρουφάκια

Χιονούλες: Μια πανεύκολη χριστουγεννιάτικη συνταγή για τρουφάκια

Τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι τόσα πολλά και διαφορετικά, αλλά και τόσο κοινά για κάθε χρόνο. Είναι ένας άγραφος νόμος το να βρίσκονται στο σπίτι μας τα λατρεμένα μελομακάρονα κι οι αγαπημένοι κουραμπιέδες, ώστε τα προμηθευόμαστε ή τα κατασκευάζουμε από τόσο νωρίς, που μέχρι την 25η του Δεκέμβρη τα έχουμε σχεδόν ξεπεράσει. Οπότε, τυχαίνει πολλές φορές να θέλουμε και κάτι διαφορετικό, για τις γιορτινές αυτές μέρες, καθώς κι επειδή τα τραπέζια που ενδέχεται να παραβρεθούμε είναι πολλά: της παραμονής, ανήμερα και δεύτερης ημέρας Χριστουγέννων.

Ωστόσο, η ουσία των γιορτών βρίσκεται στο να περνάμε όμορφα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα κι όχι στο να χαραμίζουμε τη μισή μέρα στην κουζίνα, όπου ουκ ολίγες φορές σακατευόμαστε, με αποτέλεσμα να μην έχουμε διάθεση για τίποτα άλλο, πέρα απ’ το κρεβάτι μας! Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι προτιμότερο να προσθέτουμε συνταγές που δεν απαιτούν πολλή ώρα ή ταλαιπωρία στο ήδη επιβαρυμένο μαγειρικό μας πρόγραμμα. Μια τέτοια συνταγή είναι η παρακάτω, η οποία θα μας λύσει τα χέρια!

Aπό μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:

  • 1 τηγάνι ή 1 μικρό κατσαρολάκι
  • 1 μεγάλο κουτάλι
  • 1 τρίφτη ή piller
  • 1 μαχαίρι
  • 2 μπολ
  • Πολυκόπτη Multi (προαιρετικά) ή εναλλακτικά μια σακούλα τροφίμων μ’ ένα βαρύ αντικείμενο

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε: 

  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 75 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 60 γρ. ινδοκάρυδο +λίγη ακόμη για το πασπάλισμα
  • 60 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 20 τεμάχια μπισκότα οποιουδήποτε τύπου, χωρίς γέμιση

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  • Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου, ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  • Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σ’ ένα multi ή μ’ ένα βαρύ αντικείμενο, τοποθετώντας τα σε μια σακούλα τροφίμων, την οποία έχουμε κλείσει καλά.
  • Επεξεργαζόμαστε την σοκολάτα στον τρίφτη ή με piller, μέχρι να γίνει όλη η ποσότητα ξύσμα. Την κρατάμε σ’ ένα μπολ για αργότερα.
  • Τεμαχίζουμε το βούτυρο μ’ ένα μαχαίρι, σε κύβους.
  • Βάζουμε το τηγάνι ή το κατσαρολάκι μας στην εστία της κουζίνας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, στη συνέχεια, ρίχνουμε τους κύβους βουτύρου.
  • Μόλις λιώσει τελείως το βούτυρο, το αποσύρουμε απ’ την καυτή επιφάνεια και ρίχνουμε μέσα το ζαχαρούχο γάλα και το ξύσμα σοκολάτας. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά μ’ ένα κουτάλι, μέχρι να αποτελέσουν ένα μείγμα.
  • Ύστερα, προσθέτουμε στο μείγμα το θρυμματισμένο το ινδοκάρυδο κι ανακατεύουμε ξανά, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Τελευταίο και καλύτερο προσθέτουμε το θρυμματισμένο μπισκότο, του οποίου την ποσότητα μοιράζουμε σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας παράλληλα.
  •  Αν το μείγμα μας είναι ακόμη ζεστό, το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει, ώσπου να γίνει αρκετά στερεό.
    *Μπορούμε να το βάλουμε και στο ψυγείο για λίγη ώρα, ώστε να σώσουμε χρόνο.
  • Μόλις το μείγμα μας είναι αρκετά στερεό, ώστε να μπορούμε να του δώσουμε σχήμα χωρίς να απλώνεται, πλάθουμε το μείγμα μας σε μικρά μπαλάκια.
  • Στο δεύτερο μπολ μας τοποθετούμε το εξτρά ινδοκάρυδο και βουτάμε μέσα ένα προς ένα τα μπαλάκια που πλάσαμε, ώστε να καλυφθεί κάθε τους πλευρά.
  • Διατηρούμε τις χιονούλες μας αυστηρά εντός του ψυγείου και τις σερβίρουμε κρύες.

Το πιο συναρπαστικό μ’ αυτήν την συνταγή είναι ότι με λίγα υλικά, με λίγα σκεύη, με λίγο χρόνο και με λίγο μεράκι θα έχουμε ως αποτέλεσμα ένα σούπερ γλυκό, το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε κι οποτεδήποτε, αποκαλώντας το απλά «τρουφάκι», και να το έχουμε ως κέρασμα σε οποιαδήποτε περίσταση. Όλη η διαδικασία για την παρασκευή του είναι πολύ απλή και θέλει μεγάλη προσπάθεια για να πάει κάτι λάθος, οπότε μπορούμε όλοι να της δώσουμε μια ευκαιρία.

Βάσει αυτής της συνταγής με τις συγκεκριμένες ποσότητες, θα βγουν περίπου 30 χιονούλες, από τις οποίες σίγουρα θα τσιμπήσουμε 2-3 μόνο για να τις «δοκιμάσουμε». Είναι πάρα πολύ εύγεστο έως κι εθιστικό γλυκό, οπότε είναι πολύ θεμιτό να φτιάξουμε την διπλάσια ποσότητα! Είναι βέβαιο πως θα εκτιμηθούν και δεν πρόκειται να πάει χαμένο το οποιοδήποτε περίσσευμα, για την ύπαρξη του οποίου αμφιβάλλω ιδιαίτερα. Καραμελένια γεύση απ’ το ζαχαρούχο γάλα, λευκή σοκολάτα, γεμάτο σώμα απ’ το μπισκότο και η δροσιά του ινδοκάρυδου· τι καλύτερο ή περισσότερο να θέλουμε;!

Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link:

https://vm.tiktok.com/ZGdreTT5c/

Δείξε ΣχόλιαΚλείσε Σχόλια

Leave a comment