Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μελομακάρονα: Η γευστικότερη σπιτική συνταγή

Μελομακάρονα: Η γευστικότερη σπιτική συνταγή

Αν υπάρχει κάποιο γλυκό συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα, αυτό είναι σίγουρα τα μελομακάρονα! Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν υπάρχει σπίτι, επαγγελματικός χώρος ή άλλο μέρος χωρίς αυτά, παρά το γεγονός ότι απ’ την πρώτη στιγμή της ύπαρξής τους αρχίζουν ως δια μαγείας όλο και να λιγοστεύουν, χωρίς να αντιληφθούμε το πώς. Αλλά και πολύ πριν τα Χριστούγεννα, με το που εμφανιστούν στις βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων, τρέχουμε σε έξαλλη κατάσταση να προμηθευτούμε έστω και λίγα, ώστε να διαδώσουμε με χαρά κι υπερηφάνεια το νέο μας, λέγοντας την γνωστή χαρακτηριστική φράση «Έφαγα το πρώτο μου μελομακάρονο!».

Λίγο αφότου πάρουμε τη χαρά για την εμφάνιση του αγαπημένου αυτού γλυκού και τον ερχομό των λαμπρότερων γιορτών του χρόνου, θα έρθει η ζάλη της συνειδητοποίησης του γεγονότος ότι πρέπει να είμαστε παιδιά Καρδιναλίου για να αγοράσουμε μια αξιοπρεπή ποσότητα μελομακάρονων. Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι τα γλυκά των Χριστουγέννων κοστίζουν λίγο παραπάνω απ’ τα υπόλοιπα, ως εποχιακά, ενώ κάθε χρόνο ενημερωνόμαστε από κάθε είδους ΜΜΕ για την αύξηση των τιμών τους. Πλέον φαίνεται πως έχει παραγίνει το κακό κι αρχίζει κανείς να αναλογίζεται ότι αν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο η άνοδος των τιμών, τα μελομακάρονα θα αποτελέσουν ένα είδος πολυτελείας, αφού και το ποσό αγοράς τους ως συσκευασμένα πλησιάζει αρκετά σ’ εκείνο που βλέπουμε στις βιτρίνες.

Μπορούμε να δεχτούμε να συμβεί κάτι τέτοιο σ’ εμάς και το αγαπημένο μας γλύκισμα; Όχι, δεν μπορούμε! Οπότε πάμε να δούμε πώς θα τα φτιάξουμε στο σπίτι μας, με πολύ πολύ μικρότερο κόστος στην τσέπη μας. Η συνταγή που αναγράφεται παρακάτω, έχει όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές οδηγίες γίνεται, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία και μόλις δοκιμάσουμε το παρασκεύασμά μας να μην πιστεύουμε ούτε οι ίδιοι ότι αυτό το αποτέλεσμα ήρθε απ’ τα χεράκια μας! Λαμβάνουμε υπόψιν ότι θα χρειαστεί να φτιάξουμε δύο παρασκευές: το σιρόπι και τα μελομακάρονα. Θα ξεκινήσουμε από το σιρόπι, διότι θα χρειαστεί να το αφήσουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το σιρόπι, από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:

  • 1 κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους
  • 2 μεγάλα δοχεία
  • 1 μεγάλο κουτάλι
  • 1 ζυγαριά τροφίμων (προαιρετικά)

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε: 

  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό
  • 150 γρ. μέλι
  • 3 ξύλα κανέλας σε στικ
  • 3 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο στη μέση ή μερικές πλατιές φλούδες του

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας μας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, το νερό, το πορτοκάλι, τα ξύλα κανέλλας και τα γαρύφαλλα. Δε θα χρειαστεί να τα ανακατέψουμε.
  • Περιμένουμε και παρακολουθούμε το μείγμα έως ότου πάρει βράση και αρχίζουν να δημιουργούνται φυσαλίδες στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Σ’ αυτό το στάδιο, σβήνουμε την εστία και μεταφέρουμε το σιρόπι, ώστε να μην βρίσκεται στην καυτή επιφάνεια.
  • Ρίχνουμε κατευθείαν το μέλι κι αναμειγνύουμε μέχρι να δούμε ένα ενιαίο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  • Αφήνουμε στην άκρη 3-4 ώρες, μέχρι να κρυώσει εντελώς, καθώς θα λειτουργήσει καλύτερα το σιρόπιασμα.

Για τα μελομακάρονα, από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:

  • 1 μεγάλο δοχείο για τα στερεά υλικά
  • 1 ακόμη μεγαλύτερο δοχείο για τα υγρά υλικά
  • 1 κούπα μεγάλης χωρητικότητας
  • 1 σύρμα χειρός
  • 1 τρίφτη
  • 1 κόσκινο / σίτα
  • 1 ρόδα κοπής ζύμης ή 1 πιρούνι
  • 2 έως 3 ταψιά
  • 1 στίφτη (προαιρετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά 1 πιρούνι)
  • 1 πολυκόπτη Multi (προαιρετικά)
  • 1 ζυγαριά τροφίμων (προαιρετικά)
  • 1 κουτάλα αράχνη ή 2 πιρούνια για το σιρόπιασμα
  • 1 σχάρα για το σιρόπιασμα

Τα υλικά που χρησιμοποιήσουμε:

  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 γρ. σπορέλαιο
  • 240 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (ή ζάχαρη άχνη, αν δε διαθέτουμε Multi)
  • 160 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι (χρειάζεται περίπου 1,5 πορτοκάλι, ανάλογα το μέγεθός τους)
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 10 γρ.  μπέικιν πάουντερ
  • 10 γρ. κανέλα σε σκόνη
  • 5 γρ. ολόκληρο γαρύφαλλο (ή σε σκόνη, αν δε διαθέτουμε Multi)
  • 4 γρ. σόδα μαγειρικής
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 χούφτες σπασμένα καρύδια
  • Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  • Αν έχουμε αποθηκευμένα στο ψυγείο τα πορτοκάλια, τα βγάζουμε εκτός, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, τα πλένουμε καλά εξωτερικά και τα στεγνώνουμε.
  • Για να γίνει λίγο πιο εύκολη η ζωή μας, πρώτα παίρνουμε το ξύσμα απ’ τα πορτοκάλια κι έπειτα τα στύβουμε σε μια κούπα για να πάρουμε τον χυμό τους. Τα φυλάσσουμε για αργότερα.

*Φιλική Υπενθύμιση: Καλό είναι να ζυγίσουμε τα υλικά μας απ’ την αρχή, ώστε να μην έχουμε αποκλίσεις και δυσάρεστες παρενέργειες στο μείγμα μας. 

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ στο μεγάλο δοχείο για τα στερεά υλικά και στο τέλος ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός. Το αφήνουμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
  •  Εάν χρησιμοποιήσουμε πολυκόπτη Multi, τοποθετούμε στον κάδο του την κρυσταλλική ζάχαρη μαζί με το ολόκληρο γαρύφαλλο και τα χτυπάμε έως ότου γίνουν σκόνη. Εύλογο είναι ότι κάποια κομμάτια του γαρύφαλλου δε θα διαλυθούν, αλλά δεν σκοτιζόμαστε, καθώς στη συνέχεια θα περάσουμε το περιεχόμενο του κάδου από το κόσκινο. (Αν χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη άχνη και γαρύφαλλο σε σκόνη, απλά τα αναδεύουμε μεταξύ τους για να προστεθούν στο μείγμα με τα υγρά υλικά.)
  • Στο ακόμη μεγαλύτερο δοχείο μας ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την σκόνη κανέλας και την ζάχαρη με το γαρύφαλλο κοσκινίζοντάς τα κι απορρίπτοντας τα κομματάκια γαρύφαλλου που δεν κόπηκαν.
  • Σ’ αυτό το σημείο, παίρνουμε την κούπα με τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε μέσα την μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας λίγο. Επειδή θα αρχίσει να αφρίζει, πράγμα το οποίο θέλουμε, προσθέτουμε τον χυμό γρήγορα στα υγρά μας υλικά, πριν αρχίσει να ξεχειλίζει απ’ την κούπα.
  • Με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά τα υγρά μας υλικά όλα μαζί πια, μέχρι να μην κολλάει στον πάτο του δοχείου κάτι.
  • Σταδιακά και σε δόσεις αρχίζουμε να ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ στα υγρά μας υλικά, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα χειρός. Επαναλαμβάνουμε ώσπου να τελειώσουν τα στερεά μας υλικά.
  • Απ’ την στιγμή που θα έχουμε ένα ενιαίο μείγμα, φροντίζουμε να μην το ανακατέψουμε για πολλή ώρα, καθώς θα χαλάσουμε την υφή του γλυκού και στην κατανάλωση θα βγάζει περισσότερο γεύση αλευριού κι όχι εκείνη που επιδιώκουμε.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, ώστε να είναι ευκολότερο το πλάσιμο.
  • Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο μας στον αέρα, στους 190°, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά μας αλλά και στον πάγκο της κουζίνας μας, όπου θα τοποθετήσουμε και την σχάρα μας για το σιρόπιασμα.
  • Αφού έχει ξεκουραστεί η ζύμη μας, ξεκινάμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα, παίρνοντας ίδια ποσότητα ζύμης κάθε φορά και δίνοντάς τους ένα οβάλ σχήμα. Τα τοποθετούμε στο ταψί που προετοιμάσαμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  • Μόλις γεμίσουμε τα ταψιά, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάμε τα μελομακάρονα, όχι όμως ως τον πάτο του ταψιού. Αν διαθέτουμε το ρολό κοπής ζύμης, σχηματίζουμε γραμμές απ’ την δεξιά κι αριστερή πλευρά, με προσοχή και πάλι.
  • Ψήνουμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 25-35 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τους έχουμε δώσει. Απ’ την πάροδο των 25 λεπτών κι έπειτα, καλό είναι να τα παρακολουθούμε και να τα βγάλουμε απ’ τον φούρνο όταν δούμε ότι έχουν αποκτήσει ένα ενιαίο χρυσαφί προς ροδοκόκκινο χρώμα (όχι κιτρινωπό!).
  • Ήρθε η ώρα για το σιρόπιασμα και πλησιάζουμε στο τέλος! Παίρνουμε το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει και ρίχνουμε μέσα τα μελομακάρονα, ανά δυάδες ή τριάδες, όσο είναι ακόμη ζεστά.  Αφαιρούμε μετά από λίγα δευτερόλεπτα (έως 5 για την ακρίβεια), με τη βοήθεια των 2 πιρουνιών ή της κουτάλας αράχνης. Αν τα αφήσουμε πολλή ώρα μέσα στο σιρόπι είναι πολύ πιθανό να διαλυθούν, οπότε το αποφεύγουμε.
  • Τοποθετούμε πάνω στη σχάρα τα μελομακάρονα μόλις τα βγάζουμε για να στραγγίσουν.
  •  Πασπαλίζουμε με το σπασμένο καρύδι και ρίχνουμε ελάχιστο μέλι από πάνω, αν το επιθυμούμε.

Αυτό ήταν! Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η συνταγή είναι αρκετά μπελαλίδικη, αφού έχει κάμποσες παρασκευές και χρειάζεται σε αρκετά σημεία την αμέριστη προσοχή μας. Παρότι θα το λέγαμε και challenge, αξίζει να την φτιάξει ο καθένας, έστω με βοήθεια, που θα γίνει κι όλη η διαδικασία πιο ευχάριστη και διασκεδαστική. Όλοι μπορούμε να βρούμε ένα απόγευμα και να το αφιερώσουμε σε κάτι τόσο δημιουργικό κι ωραίο. Θα έχουμε κι ως μπόνους το ότι θα μοσχοβολήσει όλο μας το σπίτι!

Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link:

https://vm.tiktok.com/ZGdjcwvFd/

Δείξε ΣχόλιαΚλείσε Σχόλια

Leave a comment