Μωρά, παιδιά, έφηβοι κι όλα τα υπόλοιπα μεγάλα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας απολαμβάνουν κάθε είδους μπισκότα, αλμυρά ή γλυκά, κι αποτελεί μια πολύ αγαπημένη επιλογή ως σνακ στο σχολείο ή στη δουλειά, ως κέρασμα, αλλά κι ως συνοδευτικό ζεστών και κρύων ροφημάτων. Ακόμη κι ο θρύλος θέλει να καλοπιάνουμε με αυτά τον Άγιο Βασίλη, για να αφήσει τα δώρα κάτω απ’ το δέντρο μας!
Ενώ τα μπισκότα φαίνεται από ιστορικές κι αρχαιολογικές έρευνες ότι υπάρχουν ακόμη από την εποχή του Μεσαίωνα, η σημερινή μορφή που όλοι γνωρίζουμε έχει τις ρίζες της στη Γαλλία, από όπου κι έχουν πάρει το όνομά τους, το οποίο μεταφράζεται στα ελληνικά ως «διπλοψημένα». Αν κάνουμε μια πρόχειρη αναζήτηση, θα βρούμε διάφορες συνταγές βασισμένες στη γαστρονομία διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Δανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, αλλά παρακάτω αναγράφεται η πιο απλή και κλασσική. Αφού δημιουργήσουμε και ψήσουμε τα μπισκότα μας, μπορούμε να τα στολίσουμε είτε με σοκολάτα, είτε με γλάσο, είτε με ζαχαρόπαστα· όρεξη και χρόνος να υπάρχει!
Για την παρασκευή των μπισκότων από μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:
- Μίξερ με κάδο
- 1 κούπα μεγάλης χωρητικότητας
- 1 μεγάλο μπολ
- 1 κόσκινο
- 1 κλασσικό μαχαίρι χωρίς δόντια, τύπου βουτύρου
- 1 πλάστη οποιουδήποτε μεγέθους
- 1 ζυγαριά τροφίμων (προαιρετικά -όμως, είναι σημαντικό να τηρηθούν οι αναλογίες!)
- Κουπ πατ σε διάφορα σχήματα (προαιρετικά, αφού μπορούμε να δώσουμε και με τα χέρια μας σχήματα)
- 1 τετράγωνο ταψί
- Διαφανής μεμβράνη
- Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε:
- 600 γρ.αλεύρι
- 400 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες σε σκόνη ή 2 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:
- (Ζυγίζουμε όλα μας τα υλικά με όση περισσότερη ακρίβεια γίνεται, καθώς και τα 10 γρ. λιγότερα ή περισσότερα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δυσκολευτούμε στη διαδικασία.)
- Αφήνουμε το βούτυρο να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον για μισή ώρα. Όσο περισσότερο μαλακώσει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το χτυπήσουμε στο μίξερ.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.
- Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα αυξάνοντάς την σταδιακά, ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει αφράτο.
- Σταδιακά και σε δόσεις προσθέτουμε το αλεύρι μας στο μείγμα, χτυπώντας παράλληλα με το μίξερ, μέχρι να έχουμε ένα αποτέλεσμα σφιχτής ζύμης.
- Μέσα στον κάδο του μίξερ, πλάθουμε για λίγο με τα χέρια μας την ζύμη.
- Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μας μεμβράνη και τοποθετούμε επάνω όλη τη ζύμη. Φροντίζουμε να την τυλίξουμε καλά και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 έως 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το ψυγείο την κρύα πλέον ζύμη και διατηρώντας την στη μεμβράνη παίρνουμε ένα τμήμα της τη φορά για να την ανοίξουμε με τον πλάστη.
- Αφού ανοίξουμε την ζύμη με τον πλάστη κι είναι επίπεδη κι ίση σε κάθε πλευρά, τοποθετούμε τα κουπ πατ, χωρίς να τα μετακινούμε. Ενώ, σε περίπτωση που δε χρησιμοποιήσουμε κουπ πατ, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα της ζύμης κάθε φορά και δίνουμε με τα χέρια μας σχήματα της αρεσκείας μας, προβλέποντας πάντα να είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα στη συνέχεια.
*Το μυστικό είναι να μην αφαιρούμε τα κουπ πατ, αλλά τη ζύμη γύρω τους, ώστε να μείνουν ακέραια τα σχήματα που δημιουργήθηκαν!
- Πρώτα, αφαιρούμε τη ζύμη γύρω απ’ το πρώτο μας κουπ πατ όσο καλύτερα γίνεται, έπειτα, κουνώντας ελαφρά το κουπ πατ, το αφαιρούμε κι αυτό και, τέλος, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού χωρίς δόντια μεταφέρουμε το μπισκότο μας σ’ ένα ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί μας.
- Τοποθετούμε το ταψί με τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180° και ψήνουμε για 15-25 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους. Θα είναι έτοιμα όταν οι άκρες τους θα έχουν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
- Επαναλαμβάνουμε τα τρία προαναφερθέντα βήματα έως ότου τελειώσει όλη η ζύμη. Για την συγκεκριμένη ποσότητα ζύμης υπολογίζεται να βγουν περίπου 25-40 μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος που τα πλάθουμε. Όποτε αν θέλουμε λιγότερα ή περισσότερα τεμάχια, μειώνουμε την ποσότητα των υλικών στη μέση ή την διπλασιάζουμε.
Για τον στολισμό των μπισκότων, το καλύτερο είναι να είμαστε δημιουργικοί και να τοποθετήσουμε πραγματικά ό,τι μας φαίνεται καλύτερη ιδέα. Δικές μας προτάσεις είναι οι εξής:
- Κουβερτούρα σοκολάτα (μαύρη, λευκή ή γάλακτος): Την σπάμε σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο και λιώνουμε είτε σε μπεν μαρί είτε στον φούρνο μικροκυμάτων (για ελάχιστα δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να γίνει λεία). Έτσι, θα έχουμε μια υπέροχη, γυαλιστερή, όσο πρέπει ρευστή σοκολάτα, την οποία μπορούμε να περιχύσουμε πολύ εύκολα πάνω στα μπισκότα μας.
- Γλάσο ζάχαρης: Το ευκολότερο είναι να αναμείξουμε σ’ ένα μπολ 2 μικρές κούπες άχνη ζάχαρη, 2 κουτ. σ. χυμό λεμονιού και 1 βανίλια/ 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτουμε 1 κουτ. σ. νερό σταδιακά, μέχρι να δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ρευστότητας. Καλό είναι εδώ να μην το παρακάνουμε με το νερό, γιατί αν το γλάσο μας γίνει πολύ ρευστό, δε θα στέκεται πάνω στην επιφάνεια του μπισκότου και θα τρέχει περιμετρικά. Pro tip: Προσθέτοντας χρώμα ζαχαροπλαστικής στο γλάσο, μπορούμε να «ζωγραφίσουμε» πιο πολλές λεπτομέρειες στα μπισκότα μας!
Αν θέλουμε να προσθέσουμε καραμελάκια, κουφετάκια, πέρλες, τρούφα ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν ζαχαροπλαστικής -που σχεδόν επιβάλλεται!- φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε πριν κρυώσει και σκληρύνει η σοκολάτα μας ή το γλάσο μας, ειδάλλως δε θα κολλήσουν καλά.
Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link:
https://vm.tiktok.com/ZGdjqEb9W/