Η Βασιλόπιτα ή αλλιώς «το κοπή τη πίτα», δεν είναι απλά ένα γλύκισμα ή ένα τυπικό έθιμο στην Ελλάδα, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία! Δε νοείται Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι χωρίς αυτήν για σβήσιμο και, φυσικά, δε μένει και μόνο στη συγκεκριμένη ημέρα, αφού και μέσα στις επόμενες μέρες συνηθίζεται να υπάρχει σε συναντήσεις και γεύματα με φίλους, όπως και σε σχολεία κι επιχειρήσεις.
Για να λέμε και την πραγματικότητα, συνήθως, δε γίνεται ο ντόρος για την πίτα σαν πίτα, αλλά για το πολυπόθητο φλουρί, εξαιτίας του οποίου ουκ ολίγες φορές έχουν καυγαδίσει άνθρωποι σε περιστάσεις που τους τύχαινε μισό-μισό, ενώ στις οικογένειες όλοι ξέρουν πως όσα είναι τα παιδιά, τόσα είναι και τα φλουριά που βρίσκονται στη Βασιλόπιτα! Ας μην αναφερθούμε καν στις περιπτώσεις που το φλουρί κατά την εκτέλεση της συνταγής ήταν ένα και κατά την κοπή βρέθηκαν περισσότερα…
Αν θέλουμε να δώσουμε λίγη περισσότερη βάση στο γλυκό ή έστω να παρηγορήσουμε όσους στενοχωρήθηκαν που δεν κέρδισαν το ρημάδι το φλουρί, σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε αυτήν τη συνταγή, που προέρχεται απ’ την Σμύρνη! Η εκτέλεση της συγκεκριμένης συνταγής θα μας δώσει το αποτέλεσμα της τριφτής, βουτυρένιας και τραγανής βασιλόπιτας. Οπότε, σε όποιο team κι αν ανήκεις, μεταξύ του βασιλόπιτα τσουρέκι – βασιλόπιτα κέικ, παράμεινε μαζί μου όπως και να ‘χει και διάβασε παρακάτω την τοπ συνταγή!
Aπό μαγειρικά σκεύη θα χρειαστούμε:
- Μίξερ
- Στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 32 εκατοστά κατά προτίμηση
- Σύρμα χειρός
- 1 κούπα μεγάλης χωρητικότητας
- 1 μεγάλο μπολ
- 1 κουταλάκι του γλυκού
- Στίφτη (προαιρετικά)
- Ζυγαριά τροφίμων (προαιρετικά)
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε:
- 950 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 320 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 130 γρ. ελαιόλαδο
- 70 γρ. κονιάκ
- 1 πορτοκάλι
- 1 μανταρίνι
- ½ λεμόνι
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γλ. στη μύτη γεμάτο αλάτι
- 1 κέρμα
- Αλουμινόχαρτο
- Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:
- Στο μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Τα αναδεύουμε καλά, με τη βοήθεια του σύρματος χειρός, και τα αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.
- Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Όσο βλέπουμε ότι ενοποιούνται, μπορούμε να ανεβάσουμε σταδιακά την ταχύτητα του μίξερ. Θα είναι έτοιμο το μείγμα, όταν θα θυμίζει κρέμα στην όψη του.
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Μέσα στην κούπα ρίχνουμε το κονιάκ και στύβουμε από πάνω το λεμόνι, το μανταρίνι και το πορτοκάλι. Τα προσθέτουμε όλα μαζί στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε ξανά, έως ότου ομογενοποιηθούν.
- Σταδιακά και σε δόσεις προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα, ενόσω χτυπάμε με το μίξερ.
*Αν η ζύμη μας φαίνεται σφιχτή και δεν κολλάει στα τοιχώματα του κάδου, σημαίνει ότι είναι έτοιμη και δε χρειάζεται να προσθέσουμε όλη την ποσότητα αλευριού. Αντίθετα, αν η ζύμη μας δεν είναι στερεή, προσθέτουμε λίγο εξτρά αλεύρι. - Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° στον αέρα και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στο στρογγυλό ταψί μας.
- Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ίση και επίπεδη επιφάνεια.
- Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο το κέρμα μας και το βάζουμε μέσα στη ζύμη κάθετα. Αν το κενό είναι εμφανές, καλό είναι να προσαρμόσουμε λίγο τη ζύμη, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλά μας, ώστε να παραμείνει λεία η επιφάνεια της βασιλόπιτάς μας.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, στους 200°, στη μεσαία θέση του φούρνου.
*Αν δούμε ότι η πάνω πλευρά της βασιλόπιτας αρχίζει να «αρπάζει», την αφαιρούμε απ’ τον φούρνο και την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να συνεχίσουμε το ψήσιμο. - Στο πέρασμα της μισής ώρας, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° και τοποθετούμε την βασιλόπιτα στη δεύτερη θέση από κάτω που διαθέτει ο φούρνος. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Αφότου περάσουν και τα 10 λεπτά, σβήνουμε τον φούρνο, αλλά δεν τον ανοίγουμε. Κρατάμε μέσα την βασιλόπιτα, για άλλα 10 λεπτά.
- Όταν κρυώσει τελείως, μπορούμε να αφαιρέσουμε το γλυκό απ’ το ταψί και να στολίσουμε όπως μας αρέσει.
Ο στολισμός είναι τελείως προαιρετικός, αφού και σκέτη να σερβίρουμε τη βασιλόπιτά μας, θα είναι τέλεια! Θα μπορούσαμε να πασπαλίσουμε άχνη ζάχαρη, να απλώσουμε ένα γλάσο ζάχαρης ή κι ακόμη να περιχύσουμε λιωμένη την οποιαδήποτε σοκολάτα. Φυσικά, μπορούμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς ή οποιοδήποτε άλλο topping μας αρέσει. Στην αυθεντική συνταγή, το μόνο που έκαναν ήταν να σχηματίσουν έναν σταυρό, χαράζοντας τη ζύμη, πριν το ψήσιμο· είναι κι αυτή μια πινελιά! Αν μετράει η γνώμη της συντάκτριας, είναι μια πολύ πιο απλή συνταγή και με λιγότερα συστατικά απ’ τις υπόλοιπες για βασιλόπιτα, οπότε αυτό και μόνο αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να την επιλέξουμε! Επιπλέον, κερδίζουμε μπόνους του χρόνου και της ταλαιπωρίας που γλιτώνουμε! Τι άλλο να θελήσουμε;!
Είσαι οπτικός τύπος; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκτέλεση της συνταγής στο TikTok ή στο YouTube, ακολουθώντας τα παρακάτω link: